متخصص مغز و اعصاب با تشخیص و درمان بیماری‌های مربوط به عصب و مغز می‌تواند از حاد شدن مشکلات در این حوزه جلوگیری به عمل آورد. ما بیشترین مانور خود را در این بخش، روی کودکان داریم و به مشکلاتی از قبیل فلج مغزی و لکنت اشاره بیشتری خواهیم داشت. پس برای کسب اطلاعات بیشتر در ادامه همراه ما باشید.

متخصص مغز و اعصاب

 

متخصص مغز و اعصاب کیست؟

متخصص مغز و اعصاب به متخصص ستون فقرات (نورولوژیست) گفته می‌شود و جزء شاخه‌های مهم علم پزشکی است. متخصص باید به درمان و تشخیص وضعیت مغز، سیستم عصبی، نخاع، عروق، اعصابی که دچار مشکل شده و عضلات بپردازد. در حالت کلی، متخصص فوق باید تخصص خود را در تشخیص، درمان و مدیریت بیماری‌های سیستم عصبی و مغز به رخ بکشد.

سی تی اسکن، ام آر آی و نوار مغزی همگی از جمله روش‌های تشخیصی هستند که متخصص از آن‌ها استفاده می‌کند. متخصصی که ما در مورد آن صحبت می‌کنیم، به درمان بیماری‌هایی نظیر صرع، لکنت، فلج چندگانه، تومور مغزی، سکته و… می‌پردازد. تکنیک درمانی که هر متخصصی در این زمینه اعمال می‌کند کاملاً متفاوت است و نمی‌توان تکنیک خاصی را مدنظر قرار داد و در مورد آن صحبت کرد.

فلج مغزی در کودکان

فلج مغزی یکی نوع اختلال است که روی وضعیت بدن هم تأثیر منفی می‌گذارد. معمولاً صدمه‌ای که در زمان رشد و قبل از تولد به مغز وارد می‌شود، این چنین بیماری را به وجود می‌آورد. علائم و نشانه‌های این بیماری را عمدتاٌ می‎توان به دوره قبل از دبستان مرتبط دانست.

اختلالی که به صورت رفلکس‌های غیر طبیعی ظاهر می‌شود می‌تواند کودک را با این بیماری آشنا کند. نمی‌توان گفت که تأثیر فلج مغزی روی همه یکی است؛ چراکه واقعاً این‌گونه نیست. برخی از کودکانی که دچار این بیماری شده‌اند، ممکن است در راه رفتن دچار مشکل شوند، ولی برخی دیگر هوش نرمالی داشته باشند. ناشنوایی، صرح و نابینایی هم همگی از جمله علائم فلج مغزی به شمار می‌آیند.

از جمله علائمی که برای فلج مغزی کودکان می‌توان برشمرد، حرکات کند و آهسته است. برخی هم ممکن است که با عدم هماهنگی و تعادل عضلات خود روبرو شوند، برخی از کودکان هم مشکلاتی ممکن است در بلع داشته باشند. مشکل در غذا خوردن، مشکلات یادگیری و… همگی از جمله مشکلات و نشانه‌های فلج مغزی کودکان هستند که باید هر چه سریع‎تر به متخصص مغز و اعصاب مراجعه کنید، تا یک روش درمانی قابل قبول را ارائه دهد.

ناگفته نماند که جهش‌های ژنتیکی، عفونت‌های مادری، سکته مغزی، خونریزی مغز، عفونت نوزادان، آسیب دیدگی سر و کمبود اکسیژن مغز همگی از جمله دلایلی هستند که ممکن است کودک دچار فلج مغزی شود و به همین دلیل است که دوره بارداری را باید تحت نظارت و کنترل سپری کرد. یکی از روش‌ها درمانی برای این بیماری، کاردرمانی است که در ادامه بیشتر در این مورد با شما صحبت می‌کنیم.

کاردرمانی کودک

متخصص مغز و اعصاب برای آن دسته از کودکانی که دچار تأخیر حرکتی و ذهنی هستند، کاردرمانی را پیشنهاد می‌کند. تأخیر حرکتی باعث می‌شود که کودک دیرتر راه رفتن را بیاموزد، دچار ضعف عضلانی شود و به فلج مغزی دچار شود که در این شرایط کاردرمانی بهترین گزینه است.

زمانی که کودک دچار تأخیر ذهنی باشد هم با مشکلاتی نظیر کمبود توجه، بیش فعالی، عدم تمرکز صحیح و… روبرو می‌شود و در این میان، می‌توان گفت که کاردرمانی بهترین گزینه برای برای بهبود و تقویت توانایی‌های حرکتی و ذهنی کودک است.

هدفی که کاردرمانی دنبال می‌کند، به جلوگیری از ناتوانی کودک در موارد گفته شده مربوط است تا بتواند توانایی‌هایی که ضعیف شده است را برگرداند. متأسفانه بسیاری از کودکانی که به کاردرمانی مبتلا می‌شوند با چالش‌هایی روبرو هستند.

کودکانی که به کاردرمانی نیاز دارند، معمولاً در پردازش حسی و بینایی دچار مشکل هستند؛ همچنین با اختلال یادگیری هم مواجه می‌شوند ولی تمام ماجرا به همین‌جا ختم نمی‌شود؛ چراکه در مهارت‌های بازی، مهارت‌های تعامل اجتماعی، مهارت حسی و حرکات دهانی، مهارت حرکتی درشت و ظریف هم با اختلالاتی روبرو می‌شوند و با این حساب، کودک اگر به کاردرمانی نپردازد، در بزرگسالی با مشکلات ریز و درشت زیادی روبرو خواهد شد.

لکنت زبان در کودکان

لکنت یک نوع اختلال در گفتار است که معمولاً ما به صورت گیر کردن یا تکرار کردن یک قسمتی از کلمه با آن آشنا هستیم. این نوع اختلال گفتاری ارتباطی، باعث می‌شود تا به صورت طبیعی کودک قادر به بیان منظور خود نباشد. شکل‌های مختلفی را برای این اختلال می‌توان در نظر گرفت که کشیدن حرف اول کلمه، پرفشار بیان کردن بخش اول یا حذف تلفظ کلمه مورد نظر را در بر می‌گیرد.

توجه داشته باشید که کودکان زیر 3 سال ممکن است با گیر کردن برخی از کلمات به صورت موقتی روبرو شوند که این موضوعی طبیعی و نرمال می‌تواند باشد. زمانی که کودک برای بیان کلمات مورنظر خود باید صورت خود را با حالت‌های متفاوتی به نمایش بگذارد یا به فک خود بیش از اندازه فشار بیاورد، قطعاً این چنین مواردی را نمی‌توان طبیعی در نظر گرفت و باید هرچه سریع‌تر به متخصص مغز و اعصاب مراجعه کنید که متخصص هم گفتار درمانی را پیشنهاد می‌دهد.

گفتار درمانی

گفتار درمانی یک روش درمانی عالی است که برای اختلالات گفتاری و ارتباطی مورد توجه قرار می‌گیرد.اختلالات حرکتی،  اختلالات روان بودن، اختلالات تشدید، اختلالات گیرایی، اختلالات بیانی، اختلالات شناختی- ارتباطی، آفازی و دیس آرتریا همگی از جمله اختلالاتی هستند که کودک را مجبور می‌کنند تا به گفتاردرمانی روی بیاورد.

این‌که اختلال گفتار چگونه است، تکنیک گفتار درمانی هم متفاوت است. این که کودک چه مدت به گفتار درمانی نیاز دارد، به سن کودک در ابتدا مربوط است. سپس نوع و شدت اختلال، فاصله میان درمان و پیش زمینه پزشکی را باید در نظر گرفت.

بهترین کلینیک روانپزشکی و مغز و اعصاب

بهترین متخصص مغز و اعصاب را شما در کلینیک راد می‌توانید پیدا کنید. همان‌طور که گفته شد، کودکان زیادی شاید به بیماری‌های گوناگون مغزی وعصبی همچون فلج مغزی یا لکنت دچار شوند و برای درمان این نوع بیماری‌ها شما می‌توانید به متخصصین ما در این کلینیک اعتماد کنید؛ چراکه سابقه و مهارت بالایی دارند و خدمات خود را به صورت تخصصی ارائه می‌دهند.

مرکز جامع توانبخشی راد، کلینیکی تخصصی در مشهد، با مجوز دانشگاه علوم پزشکی بوده و طیف وسیعی از خدمات بازتوانی و توانبخشی به بزرگسالان و کودکان را شامل می شود.

آدرس:  مشهد، خیابان آبکوه، بین آبکوه 7 و 9 (بین دانشسرا و مجد )، پلاک 263

ما هر روز کلی مطالب آموزشی در اینستاگراممون منتشر می‌کنیم!